English

Južne vesti
"NOĆ ISTRAŽIVAČA" DRUGI PUT U LESKOVCU
"Noć istraživača" je najzabavnija i najinteresantnija promocija istraživanja i istraživača u svetskim razmerama. Prošle godine je po prvi put obeležena u Srbiji, u Novom Sadu i Leskovcu, a ove godine se priključuju prigodnim programima Subotica, Zrenjanin i Beograd – kaže dr Ivica Savić, vlasnik DCA laboratorije, organizator manifestacije.
>>>

Moje dete
"NOĆ ISTRAŽIVAČA" DRUGI PUT U LESKOVCU
U Leskovcu će po drugi put ove godine biti održana akcija "Noć istraživača", koja je otpočela pod sloganom "Otkriće za pokriće".
>>>

Moje dete
LESKOVAC: POČEO ROTARI KAMP ZA MLADE
U DCA laboratoriji, u selu Milanovu, počeo je Rotari-kamp za mlade na kome se okupilo trnaestoro talentovanih srednjoškolaca.
>>>

Medija centar Leskovac
Dr Ivica Savić: Naučno-tehnološki park DCA-laboratorija
“Zima, zima, e pa šta je...” - reč-dve o snegu i Naučno-tehnološkom park DCA-laboratorija na dan kada je rođen Šiler – tako je naslovio prilog na svom FB profilu dr Ivica Savić.
>>>

PRESS
Lek za rane od ljute paprike
ZANIMLJIV IZUM ISTRAŽIVAČA IZ GIMNAZIJE U LESKOVCU
Gimnazijalci su iz ljute aleve paprike izolovali supstancu kapsaicin, od koje su napravili aerosol „ljutko" koji trenutno ublažava bol od udarca.
Leskovačke ljute papričice neće se više koristiti samo za jelo i gurmanluke, već njima mogu da se leče i sportske povrede. Šestočlani tim „Ljutko" leskovačke gimnazije dokazao je da se poznata ljuta papričica „džinka" može koristiti i u medicini za saniranje bolnih sportskih povreda.... >>>


četvrtak, 28. avgust 2008. OGLEDALO NEDELJE panorama 7


JUGpress
ZAVRŠEN OMLADINSKI LETNJI KAMP
U organizaciji Rotari-kluba Leskovca i DCA-laboratorija tokom deset dana u proseku između tridesetoro i pedesetoro mladih srednjoškolskog uzrasta unapređivalo je ili sticalo prva istraživačka iskustva u oblasti biomedicine kroz radionice «Istraživačko-razvojna azbuka», «Tajna znanja» i «Eksperiment kao igra» saopštili su organizatori. Težište obrazovnih sadržaja bilo je na preduzetničkim aspektima pa je najposećenija bila radionica «Letnja škola liderstva».


TV Leskovac
Omladinski letnji kamp
U Milanovu se održava trodnevni Omladinski letnji kamp na kome učestvuju najbolji polaznici ovogodišnjih biomedicinskih seminara u Petnici i talentovani srednjoškolci sa juga Srbije. Osim eksperimentalnih radionica za učesnike kampa organizovana je i Letnja škola liderstva. Organizatori kampa, leskovački Rotari klub i DCA laboratorije, ističu da mladim ljudima na ovaj način žele da pruže mogućnost da unaprede svoja znanja i veštine koje će im kasnije pomoći u rukovodjenju timovima angažovanim na poslovima istraživanja i razvoja.


B92
Kiseli kupus kao lek
Kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina, koji može biti efikasna supstanca protiv pričjeg gripa, smatraju leskovački istraživači... Kako tvrde istraživači DCA, supstance iz kiselog kupusa slabe virus, i omogućavaju imunom sistemu bržu reakciju. Oni to zovu efekat imunske oluje... >>>.