English

Pomogli smo održavanje simpozijuma "Multidisciplinarni pristup savremenoj stomatologiji"
Naučno-tehnološki park DCA-laboratorije pomogao je kao generalni pokrovitelj održavanje gore pomenutog simpozijuma na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 26.04.2013. Bila je to prilka da u ukažemo na značaj inovacija u stomatologiji i da pozovemo organizatore skupa (Medicinski fakultet - Odsek za stomatologiju, Kliniku za stomatologiju i nišku podružnicu Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva), kao i sve prisutne da partnerstvom podrže inovacione aktivnosti koje se kod nas realizuju.


Prva postavka bila je na raspolaganju svim učesnicima za objašnjenja u vezi proizvoda i aktivnosti DCA-laboratorija


Bilo je i drugih koji su pomogli održavanje Simpozijuma - sa predstavnicima niškog Ortodenta i švajcarskog MEDA


Za one koji nisu bili u prilici da prisustvuju preporučujem Zbornik sažetaka


Lečenje anaerobnih infekcija u stomatologiji preparatima metronidazola za lokalnu primenu
U organizaciji DCA-laboratorija 18.10.2008. u Milanovu kraj Leskovca održan je stručni sastanak stomatologa juga Srbije o upotrebi preparata metronidazola sa lokalnim dejstvom u lečenju anaerobnih infekcija kod parodontopatije i u kanalu korena zuba. Predavači po pozivu su bili prof. dr Mihajlo Djordjević, prof. dr Jovanka Gašić, prof. dr Ljiljana Kesić i doc. dr Goran Tošić, svi sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Iskustva sa primenom 25% metronidazol-gela (Metroparodola) DCA-laboratorija u lečenju parodontopatije izneo je i dr stom. Slaviša Todorović, vlasnik ordinacije ST Dental iz Leskovca i izazvao veliko interesovanje prisutnih koleginica i kolega. Održavanje sastanka pomogli su i Rotari-klub Leskovca u okviru programa služenja u profesiji kao i građani Milanova.


"Punim jedrima" - Omladinski letnji kamp "Milanovo 2008."

Koncept poslovnog plana "Iz dubine u visine" DCA-laboratorija kvalifikovao se za drugi krug takmičenja "Ostvari svoj san" USAID/SCOPES-a
Na konkursu Programa za planiranje i reagovanje u kriznim situacijama (SCOPES) Agencije Sjedinjenih američkih država za međunarodni razvoj (USAID) koncept poslovnog plana DCA-laboratorija kvalifikovao se za drugi krug takmičenja. DCA-laboratorije su ponudile projekat unapređenja balneoloških usluga u Sijarinskoj Banji otvaranjem dve ambulante za primenu tzv. niskoenergetskih terapoeutskih agenasa i jedne farmaceutsko-tehnološke laboratorije koja će pomenute ambulante snabdevati "ex tempore" proizvodima koji se koriste u pomenutim terapeutskim procedurama, a sadrže neke od lokalnih mineralnih voda, peloid i/ili druge lokalne sirovine. Usluge će biti promovisane pod marketinškim sloganom "Iz dubine u visine", a metafora gejzera treba da ukaže na ulogu prirodnih faktora prisutnih u Banji na zdravlje, dobru formu i leputu njenih posetilaca.


Treninzi su ne samo prilika da se nešto novo nauči već i da se uspostave mostovi saradnje među malim privrednicima - učesnicima takmičenja. Njihov slogan je: "Bogatstvo je kada smo svi bogati!"

U Hotelu "Gejzer" u toku su treninzi za učesnike takmičenja u organizaciji Development Alternatives Inc. (DAI), CHF International i Booz Allen Hamilton. Od takmičara se očekuje da svoje poslovne planove završe do sredine maja kada će ih razmotriti međunarodni žiri i odrediti pobednike.
U Sijarinsku Banju je zadnjih nekoliko godina uloženo dosta sredstava što iz budžeta Srbije što iz fondova inostranih donatora tako da se sa privrednim razvojem može očekivati smanjenje međunacionalnih i drugih tenzija. Budući da ključni ljudi DCA-laboratorija svoj kredibilitet u ovakvoj višenacionalnoj i potencijalno konfliktnoj sredini zasnivaju na višegodišnjem angažovanju tokom devedesetih na iskorenjivanju dečje paralize ("Polio Plus"), ne treba sumnjati da će i svojim preduzetničkim angažmanom doprineti širenju visokih profesionalnih i etičkih standarda u obavljanju profesije, svesti o značaju svake profesije za zajednicu i tolerancije, mira i dobre volje među ljudima u toj zajednici kao uslova za svekoliki razvoj. . 


"Iz dubine u visine" - čuveni gejzer sada u modernom okruženju

18. jun 2005.
DCA-laboratorije, Rotari-klub Leskovca i Rotarakt-klub Leskovca u osnivanju organizuju u periodu od 23.08.do 30.08.2006. letnji kamp za mlade "Milanovo 2006." pod motom "Radosti istraživanja". Ovogodišnji letnji kamp biće programski orjentisan pretežno ka istraživanjima u oblasti primenjene hemije (medicina, farmacija, tehnologija i srodne oblasti). Odvijaće se kroz radionice ("Istraživačko-razvojna azbuka", "Eksperiment kao igra", "Tajna znanja", "Nauka i moda"), a organizatori su se potrudili da učesnicima omoguće u slobodno vreme niz rekreativnih aktivnosti (brdski biciklizam, ribolov, kupanje i sunčanje) uključujući i dva celodnevna izleta (Hidroelektana "Vučje", Caričin grad/Sijarinska Banja).


Internatski smeštaj - deo spavaonice za dečake

Svima kojih se tiče, 18.06.2006.

Poštovani,
Zadovoljstvo mi je da u ime DCA-laboratorija, Rotari-kluba Leskovca i Rotarakt-kluba Leskovca u osnivanju obavestim zainteresovane učenike srednjih škola o detaljima Omladinskog letnjeg kampa “Milanovo 2006.”koji ce se realizovati u periodu od 23.08. do 30.08.2006.


Konferencijski prostor - kad gosti nisu besni ...

Budući da je ovogodišnji kamp programski orjentisan ka istrazivanjima u oblasti primenjene hemije (medicina, farmacija, tehnologija i srodne oblasti) očekujemo prijave onih srednjoškolaca koji u ovim oblastima imaju ili planiraju vannastavne aktivnosti (učešce na takmičenjima, učešce u programima Istrazivačke stanice “Petnica” i sličnih institucija).Deo trpezarije - da popune prazninu na stolovima zaduženi su čuveni leskovački restoran "Romansa" i leskovački Rotarijanci

Molimo sve učesnike da imaju u vidu sledece napomene organizatora:
Vreme odrzavanja: 23.08. - 30.08.2006.; okupljanje učesnika 23.08. (subota) u 12.00 u Rotari-salonu Hotela “Beograd” odakle je obezbedjen transfer do restorana “Romansa” gde ce biti odrzan radni ručak, a zatim i do lokacije kampa (3km severozapadno od sela Milanova).


Od učesnika očekujemo:
- da se pridrzavaju kucnog reda koji ce im blagovremeno biti predočn;
- da sa sobom ponesu uobičajnu sezonsku garderobu uključujuci pribor za ličnu higijenu kao i rekvizite za slobodne aktivnosti (npr. pribor za ribolov, plivanje i dr.);
- da sa sobom ponesu overenu zdravstvenu knjizicu;
- da posete roditelja ili prijatelja upriliče u vreme slobodnih aktivnosti (13.00-17.00 i 20.00-23.00) ili dana predvidjenih za izlete.


Deo laboratorija kao najvažnijih igralište tokom trajanja letnjeg kampa

Učesnici mogu da očekuju:
- smeštaj internatskog tipa (spavaonica za devojke sa kupatilom, spavaonica za mladice sa kupatilom, na raspolaganju još četiri kupatila, trpezarija sa čajnom kuhinjom);
- Ishranu po tipu polupansiona (ručak 11.00 – 12.00, večera 19.00 - 20.00);
- Osvezavajuce tople i hladne napitke i voce bez ograničenja;
- Izlet do Hidroelektrane “Vučje”, izlet do Caričinog grada i Sijarinske Banje;
- U vreme dnevnog termina za slobodne aktivnosti osvezavanje u bazenu, ribolov na najblizoj mikroakumulaciji, druzenje sa gostima koji dolaze u posetu;
- U vreme večernjeg termina za slobodne aktivnosti tematske filmske projekcije sa okruglim stolovima na programski relevantne teme, muzičke večeri, druzenje sa gostima koji dolaze u posetu;
- Dugoročnu podršku u vannastavnim aktivnostima.


Dnevni program aktivnosti:
- 08.00-09.00 jutarnji dogovor (radni doručak);
- 09.00-12.00 vreme za eksperimentalnu praksu;
- 12.00-13.00 ručak;
- 13.00-17.00 dnevne slobodne aktivnosti;
- 17.00-19.00 predavanja;
- 19.00-20.00 večera;
- 20.00-23.00 večernje slobodne aktivnosti;
- 23.00-07.00 spavanje

U očekivanju vaših prijava i uz zelju da vam omogucimo produktivno i nezaboravno druzenje , s poštovanjem, Ivica Savic

05. decembar 2005.
Tehnološki fakultet u Leskovcu, lokalni Rotari-klub i DCA-laboratorije konkurisali kod RSEDP sa projektom: "Centar za farmaceutsku i srodne tehnologije i kontrolu izvrsnosti proizvoda i procesa". Ukoliko RSEDP odobri tražena sredstva biće to prvi korak na konstituisanju naučno-tehnološkog parka "Milanovo" budući da su i odgovarajući zakonski projekti Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine u proceduri u Skupštini Srbije.

23. novembar 2005.
Saradnici DCA-laboratorija održali su konferenciju za štampu u Medija-centru u Beogradu. G-dja Dragana Madžarac Savić (zaštita intelektualne svojine), g-din Igor Zdravković (IT-poslovi), g-din Srđan Stojanović kao promoter (od letos prvak sveta u supermaratonu) i g-din Ivica Savić (vlasnik DCA) obavestili su javnost o inicijativi koju su pokrenuli kod Vlade Srbije povodom okolnosti da se ključna mera Vlade u prevenciji ptičjeg gripa (zatvaranje domaćih životinja dok traje epidemioloska opasnost) ne sprovodi. Upoznali su javnost sa teorijom "Imunitetne oluje sa grmljavinom" na kojoj su zadnjih petnaest godina radili u okviru DCA-laboratorija i sa patentnom prijavom po tipu "nova oblast primene" za metenaminhidrorodanid kao pokretač imunitetne oluje. Predložili su Vladi da preko nadležnog ministarstva raspiše tender za nabavku metenaminhidrorodanida, a zatim ga preko veterinarske službe besplatno podeli seljacima u cilju prevencije ptičjeg gripa. Ukazali su da bi ovakav gest Vlade, koji traži manje sredstava nego sanacija samog jednog žarista ptičjeg gripa, bio od velikog značaja za ekonomiju zemlje. Od brojnih prisutnih novinara tražili su podršku javnosti za ovakvu inicijativu. 


Detalj sa konferencije u Medija-centru

24. jun 2005.
DCA-laboratorije učestvovale na izložbi "Poslovni forum rumunsko-srpskih privrednika" povodom otvaranja Predstavništva Privredne komore Srbije u Temišvaru.


Stomatološki program DCA-laboratorija - znanje i inventivnost za vrhunske profesionalce

.